Sosyal Medya Üzerinden (Facebook, Twitter ve İnstagram) Dolandırıcılık Suçu

Sosyal medyanın hayatımızda ki yeri yadsınamaz bir gerçektir. Teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile beraber kişilerin çok kolay bir şekilde erişim sağladığı sosyal medya üzerinden işlenen suçlar kolaylaşmış dolayısıyla son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. Sosyal medyanın sanal bir ortam olmasından dolayı kişiler yaptıkları fiillerin, yorumların veya mesajların suç teşkil etmeyeceğini düşünerek yahut kimliklerinin tespit edilemeyeceğini düşünerek rahatlıkla hareket edebilmekte ve suç işleyebilmektedir.

Kötü niyetli kişiler başkalarının hesaplarını hackleyerek yahut kişisel bilgilerini kopyalayarak hesabını çaldığı kişinin tanıdıklarını aldatarak menfaat temin edebilmektedirler.

Örnek olarak kötü niyetli A kişisi B kişisinin Facebook hesabını hackleyerek B kişisinin kardeşinden yahut arkadaşından kendisini A olarak tanıtarak zor durumda olduğunu söyleyip para talep etmesi durumunda mesaj atan kişinin başkası olduğunu bilmeyen iyi niyetli kişiler tarafından B kişisine para gönderilmesi durumunda bu suç oluşmuş olur.

Konunun Türk Ceza Kanunu Bakımından Ele Alınması

Dolandırıcılık (TCK M. 157) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

Dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp,onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı,sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.

ÖRNEK KARAR

YARGITAY 15. CEZA DAİRESİ

E. 2013/14846 K. 2013/12178 T. 01.07.2013

Sanığın, katılanın facebook hesabını kullandığı sırada, katılanın arkadaşı olan B. H. E.'infacebook hesabını bir şekilde ele geçirerek katılana mesaj gönderdiğini, internet banka hesabı kullanıp kullanmadığını sorduğu, kullandığını öğrenince de kendisinden iade etmek şartıyla 450,00 TL para istediği, katılanın Akbank internet bankacılığı aracılığıyla sanığın vermiş olduğu 0532 ....... numaralı GSM hattına 450,00 TL para gönderdiğini, daha sonra B. H. E.'infacebook sayfasının dondurulduğunu görünce şüphelendiği ve bankadan yaptığı araştırmada gönderdiği paranın 9 dakika sonra Antalya Kumluca'da bulunan ATM'den çekildiğini öğrendiği, B.'yi aradığında facebook hesabının çalındığını söylediği, ATM güvenlik kamera kayıtlarının temin edilerek emanete alındığı, havalenin yapıldığı 0532 .......numaralı GSM hattının sanık M.'un annesi F. Ç. adına kayıtlı olup sanığın gözaltına alındığı 25.12.2012 tarihinde yapılan üst aramasında suça konu hattın sanığın cep telefonuna takılı halde üzerinde bulunduğu olayda, nitelikli dolandırıcılık suçunun oluştuğu yönündeki kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.

Kişilerin böyle bir durumla karşılaştıkları anda zaman kaybetmeden savcılığa şikayette bulunması gerekir bunun yanında hem sürecin doğru yürütülmesi hem de hak kaybına uğramamak için tedbirli olunmalı ve bilişim hukukuyla özel ilgilenen bir avukat meslektaştan hukuki yardım alınması önemlidir.

Bilişim Avukatına Sorularınızı Bekliyoruz.


Detaylı bilgi almak için Bursa ofisimizi ziyaret ediniz.