Web, ingilizce kökenli bir ifade olup, bilgisayar ağlarını tabir etmek için kullanılan bir ifadedir. Fakat bu tabir artık anlamını yitirmektedir. Çünkü web diye ifade edilen dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ifade eden bu terim, daha çok donanımsal bir anlam ifade etmekteydi. Fakat günümüzde artık web, bir donanım bağlantılarından ziyade, soyut olarak internete dahil olmayı da ifade etmektedir. Yani akıllı telefonunuzla veya evinizdeki televizyondan internete bağlı olmak, dolaylı olarak sizi de web'e dahil eder ve insanları bir donanım olarak ifade etmek yanlış olacağı için web kavramı, artık donanımsal bir terim olmaktan çıkmıştır. Web'e herhangi bir cihaz ile dahil olmak demek web'in bir parçası olmak demektir. Aynı zamanda web'in beraberinde getirdiği tehdit ve tehlikelere de açık olmak demektir. Web, her ne kadar günlük yaşantımızı kolaylaştıracak birçok faydaya sahip olmuş olsa da zararları da yok değildir.

Günlük milyarlarca insanın dolaşımda olduğu web, ister istemez kötü niyetli kişileri de kendisine çekiyor. Web üzerinden herhangi bir işlem yaparken bunlardan biri ile karşılanmanız işten bile değil. Örneğin sosyal medya hesaplarınızı kontrol ederken sahte hesaplar tarafından taciz edilebilirsiniz veya kendisini bir tanıdığınız olarak tanıtan bir kişi tarafından dolandırıcılığa maruz kalabilirsiniz. Kredi kartınız ile online alışveriş yaparken veya faturalarınızı öderken kredi kartı bilgilerinizi çalınabilir ve bilginiz dışında alışverişler yapılabilir. Web ortamında maruz kalabileceğiniz olumsuzlukların gerçek hayatta başınıza gelebileceklerden çok farkı yok. Çünkü artık insanlar gerçek hayatta icra edebildikleri çoğu faaliyeti, sanal ortam üzerinden de gerçekleştirebiliyor.

Web Ortamındaki Hukuki Haklarınız Nelerdir?

Her suçun olduğu gibi web ortamında gerçekleşen suçlarında Türk Ceza Kanunu'nda bir incelemesi vardır. Web ortamında gerçekleşen suçlar, TCK'da "Bilişim Alanında Suçlar" ana başlığı altında incelenmektedir. 2. ve 3. kısımda olmak üzere 2 farklı kısımda "Bilişim Alanında Suçlar" ile ilgili ceza kanunu maddeleri ele alınmıştır. Bu iki kısım "Topluma Karşı Suçlar" ve "Kişilere Karşı Suçlar" olarak ifade edilir. Topluma Karşı Suçlar; web ortamında veya bilişim araçları kullanılarak toplumun geneline karşı işlenen suçlar olarak tabir edilmektedir. Örneğin bir web sitesinden müstehcen içerikli yayın yapmak "topluma karşı işlenen suçlar" kapsamına girmektedir. Kişilere Karşı Suçlar; herhangi bir bilişim aracını kullanarak gerçek kişilere karşı işlenen suçlar anlamına gelmektedir. Bu suçu diğer suçlardan ayıran ana unsurun bir bilişim aracılığıyla işlenmesine olanak sağlanmasıdır. Yani bir kişiye telefonda hakaret etmek bilişim suçu kapsamına girmez. Fakat internete bağlı bir bilgisayardan kişinin kendini gizleyip iletişim kurması, hakaret veya tehdit etmesi, bilişim suçu kapsamında incelenebilir. Çünkü suçu işleyen kişi, bilişim unsurlarının arkasına sığınarak bu suçu işlemiştir. Örnek olayla ilgili kanun maddesi; TCK İkinci Kısım (Kişilere Karşı Suçlar), Sekizinci Bölüm (Şerefe Karşı Suçlar), Hakaret (Madde 125).

Hukuki Haklarınızın Korunması için Web Avukatı

Web avukatı, aslında bilişim hukuku alanında uzmanlaşmış avukattır. Diğer hukuk alanlarında olduğu gibi, bilişim ile ilgili davalarda da etkin bir dava kovuşturması yapmak için bilişim hukuku alanında da uzmanlaşmış olmak gerekir. Bu konu özellikle web ve bilişim ile ilgili konularda daha fazla önem arz etmektedir. Çünkü bilişim hukuku, teknik bilgi ve detayın daha fazla olduğu bir hukuk dalıdır. Web avukatı diyerek tabir ettiğimiz bilişim hukuku uzmanı bir avukat, web ile ilgili hukuki konulara ve detaylara hakim olmalıdır. Web ortamında gerçekleşerek dava konusu olan bir olayın incelenmesi, soruşturulması, delil veya belge toplanması aşamasında alanında uzman bir web avukatı, son derece önemlidir.

Diğer bilişim suçları ile ilgili avukatlık hizmetlerimizin ele alındığı "Siber Suçlar Avukatı" adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Web Avukatı’na Sorularınızı Bekliyoruz.


* İletişim kurmak amacıyla istediğimiz iletişim bilgileriniz kesinlikle üçüncü şahıslarla paylaşılmayacaktır. Ayrıca Avukatlık Kanunu ve TBB Meslek Kuralları gereği sorularınız gizli kalacaktır.

Web Avukatı için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.